Néhány jó tanács utazás esetén - Ön tudja, hogy mit és hogyan vihet magával a gépre?

2018.04.17.

Néhány jó tanács utazás esetén - Ön tudja, hogy mit és hogyan vihet magával a gépre?

A repülés varázslatos világ. Ezt a varázslatot azonban bonyolult folyamatok és szigorú szabályok tartják működésben. A XXI. század kezdetén bebizonyosodott, hogy aki manapság repülővel szeretne utazni, nagyon szigorú biztonsági szabályokkal kell szembesülnie, ha táskát, bőröndöt vagy bármilyen kézipoggyászt szeretne magával vinni.

1. Ügyeljünk a súlyhatárokra!


Kézipoggyászunk összeállításakor ügyeljünk arra, hogy biztonsági okokból általában maximum 10 kg súlyú csomagot vihetünk magunkkal a repülőgép fedélzetére.

Nem elég azonban a súlyhatárt figyelembe venni: a légitársaságok honlapjain fellelhető az is, hogy mekkora geometriai méretekkel rendelkezhet kézipoggyászunk, hogy biztosan beférjen az ülések fölött elhelyezett tároló rekeszekbe. Kézi csomagunk méreteit a check-in munkatársai kötelesek leellenőrizni a légitársaság által biztosított mérőkeret segítségével. Ha a táskánk nem felel meg az előírásoknak, kötelesek vagyunk –pótdíj megfizetése mellett- feladott poggyászként a gépre juttatni, vagy fájdalmas búcsút venni tőle, és itthon hagyni.


2. Ellenőrizzük a kézipoggyász méretét!

Nézzünk utána a választott légitársaság honlapján, hogy mi minősül különálló kézipoggyásznak! Egyes cégek engedélyezik, hogy egy női retikül, vagy hátizsák mellé például laptop táskát is felvigyünk a fedélzetre, míg más társaságoknál a laptop táska már önálló kézipoggyásznak számít.

3. Tájékozódjunk a poggyászfeladás extra költségeiről!

Alaposan olvassuk el, hogy repülőjegyünk magába foglalja-e a poggyászfeladás díját, vagy külön kell azt megváltanunk.

Fapados légitársaságoknál rendszerint külön kell fizetnünk a feladott poggyászokért. Néhány légitársaságnál fizetni kell a feladás darabszáma, és a feladható súly után is: tehát ha kifizetjük egy poggyász feladását, akkor önmagában ez csak egy feladható üres táskát jelent, a súlyt, amit belepakolunk, pedig külön kell megfizetni. Erre különösen figyeljünk oda, mert a repülőtéren, pótdíj formájában megfizetett poggyászfeladási díj a többszöröse lehet az előre kifizetettnek!
.
4. Cimkézzük fel csomagjainkat!

A repülőterek csomagosztályozóin naponta több ezer feladott csomag halad át, hogy aztán a megfelelő repülőgépre kerülve jusson el a kívánt célállomásra. Emiatt érdemes a feladott poggyászra úgynevezett „name tag”-et helyeznünk, melyen feltüntetjük nevünket és elérhetőségünket arra az esetre, ha a csomagunk elkeveredne valahol. Ha otthon nem helyeztünk ilyet a poggyászunkra, a check-in pultoknál kérhetünk címkét. 
vissza